Haber

AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Tatar: ‘Kentsel dönüşüm yasasını doğru anlamamız lazım’

AFAD Sarsıntı ve Risk Azaltma Genel Müdürü Tatar: “Kentsel dönüşüm yasasını doğru anlamamız lazım”

ANKARA – Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, “Bir an önce riskli binaları dönüştürüp deprem performansı artırılmış dayanıklı binalar üretmemiz gerekiyor. Bu anlamda ihtiyacımız var. Kentsel dönüşüm yasasını doğru kullanmak ve anlamak.”

AFAD Sarsma ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Tatar, depremin birinci yıl dönümünde açıklamalarda bulundu. AFAD Ankara Genel Müdürlüğü’nde konuşan Tatar, depremin ilk anından itibaren bölgede toplam 3 milyon 500 bin kişinin hava, kara ve deniz yoluyla tahliye edildiğini hatırlattı.

Yaklaşık 700 bin vatandaşın deprem bölgesindeki konteyner kentlerde kaldığını ifade eden Tatar, “AFAD koordinasyonunda tüm kamu kurumları büyük bir seferberlik ile burada konteyner kentlerin altyapılarını oluşturdular. televizyonlardan hayranlara, çamaşırhaneye ve buzdolaplarına.”

Depremin ardından dünyanın en değerli hasar tespit çalışmalarına başladıklarını anlatan Tatar, yaklaşık 2 milyon 300 bin binanın yaklaşık 12 bin inşaat mühendisi tarafından değerlendirildiğini belirtti. Ayrıca Tatar, deprem bölgesindeki enkazların yüzde 92’sinin kaldırıldığını belirtti.

“Karada meydana gelen en büyük deprem”

7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin yaklaşık 570 kilometrelik yüzey kırılmasına neden olduğuna dikkati çeken Tatar, “7 farklı fay segmentini 9 saat arayla kıran karadaki en büyük depremdir ve dünyanın hiçbir ülkesinde eşi benzeri yoktur. Ülke yüzölçümünün yüzde 20’si. 14 milyon diyoruz.” “Ancak diğer illerin çeperindeki 8 ili saydığımızda yaklaşık 20 milyon kişinin doğrudan etkilendiği, 85 milyon kişinin psikolojik olarak etkilendiği ve büyük travmalar yaşadığı deprem serisinden bahsediyorum. Kolay bir iş değil. Bunun yaralarını iyileştirmek için” dedi.

“Kentsel dönüşüm yasasını doğru anlamamız gerekiyor”

Türkiye’de özellikle Marmara Bölgesi’nde çok sayıda riskli yapının bulunduğunu belirten AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, “Bir an önce riskli binaları dönüştürüp depreme dayanıklılığı artırılmış binalar üretmemiz gerekiyor. Bu anlamda kentsel dönüşüm yasasını doğru kullanmamız ve anlamamız gerekiyor. Ekip uygulaması olmadan yaşanabilecek uygulamalar varsa devlet bunları mutlaka tekrar çözecektir. Önümüzdeki 5 yıllık dönemi çok iyi değerlendirmemiz gerekiyor. ” “Gereklidir” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu