Sağlık

Kariyer ve Anne Olma Hayali Bir Araya Geliyor: Yumurta Dondurmada Kontrol Sizde!

Kariyer ve Anne Olma Hayali Bir Arada: Yumurta Dondurmada Kontrol Sizde!

Yumurta dondurmak nedir?

Günümüzde yumurta kapasitesinin azalması, yaşın ilerlemesi veya yumurtalıklarda hasar oluşma ihtimalinin olduğu durumlarda, yumurtalıkların uyarılmasıyla elde edilen yumurtaların dondurularak ileride istendiğinde tüp bebek formülü ile kullanılmak üzere saklanmasına “yumurta dondurma” denilmektedir. “.

Özellikle mesleği gereği çocuk sahibi olmayı erteleyen kadınlara anne olma fırsatı sunuyor!

Sağlık Bakanlığı’nın 2014 yılında yayınladığı yönetmelikle kadınların doğurganlığının korunması amacıyla belirli özel koşullar altında yumurtaların dondurulmasına izin verildi. Kısırlığa yol açabilen radyoterapi veya kemoterapi gibi kanser tedavileri öncesinde, yumurtalık rezervinin azalmasına veya kaybına yol açabilecek cerrahi operasyonlardan önce, ailede erken menopoz öyküsü varsa üreme kapasitesinin korunması amacıyla yumurta dondurma işlemi yapılabilir. Yumurtalıkların alınmasını gerektiren bir hastalık varsa. Ancak mevcut yönetmelik gereği evli kadınlar yumurtaları donduramıyor ancak embriyoları dondurabiliyor.

Birçok avantajı var!

Yumurta dondurma işleminin en büyük avantajı, çeşitli sebeplerle evlenmeyi erteleyen veya iş hayatında mesleği gereği çocuk sahibi olmayı erteleyen yaşlı kadınların anne olma şanslarını sürdürmelerini sağlamasıdır.

Doğmamış bebeğe zarar vermez!

2-3 gün menstruasyon. Yumurta stimülasyon tedavisine ertesi gün başlamak idealdir. Ancak bazı özel durumlarda kanser tedavisi gören kadınlara farklı uygulamalar da uygulanabilmektedir. Yumurta dondurma işlemi sırasında yaklaşık 10-15 gün süren ilaç tedavisi ile yumurtalıklar kontrollü bir şekilde uyarılır ve yumurta toplama işlemi anestezi altında gerçekleştirilir. Yumurta toplama işlemi genel anestezi altında, hastanın durumuna göre vajinal veya karın yoluyla yapılır ve hastalar ağrı hissetmez. Bu işlemin ardından toplanan yumurta hücreleri hızlı dondurma sistemiyle dondurulur. Dondurulmuş yumurta hücreleri sıvı nitrojen içeren özel depolama tanklarında -196 C sıcaklıkta 5 yıl saklanabilmektedir. Sürenin 5 yıldan fazla uzatılması isteniyorsa Sağlık Bakanlığı’nın onayı gerekiyor.

Yumurta dondurma işleminin doğmamış bebeğe hiçbir zararı yoktur. Dondurulmuş oositlerle ilk tüp bebek denemesinin yapıldığı 1986 yılından bu yana binlerce sağlıklı canlı doğum gerçekleşti. 35-38 yaş altı için 8-10 adet olgun yumurtanın dondurulması yeterli olurken, 40 yaş üstü için daha fazla olgun yumurtaya ihtiyaç duyulmaktadır. Bu nedenle işlemin birkaç kez yapılması gerekebilmektedir.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

kavak-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu